Categories: teknologi

Wall Street Berakhir Hijau, Sahamsaham Teknologi “Rebound”

Share

Di Jakarta, Wall Street ditutup dalam warna hijau, saham teknologi meningkat semula. Pasaran saham AS, atau Wall Street, ditutup lebih tinggi awal minggu ini daripada waktu tempatan pada hari Isnin (05/02/2022). Pelabur mula mengabaikan perasaan negatif yang muncul pada akhir April 2022, yang membawa kepada kelemahan Wall Street.

Nasdaq Composite naik 1.63% kepada 12,536.02 mata dan S&P 500 naik 0.57% kepada 4,155.38 mata. Purata Perindustrian Dow Jones juga meningkat 84.29 mata, atau 0.26 peratus, kepada 33,061.50.

David Katz, ketua pegawai pelaburan di Matrix Asset Advisors, berkata pasaran kini amat bimbang tentang kemelesetan ekonomi dan pelabur mesti mengambil langkah untuk "membeli" saham tersebut.

"Anda boleh mendapat banyak tawaran hebat pada harga yang sangat menarik. Dari segi sejarah, ia adalah masa yang tepat untuk membelanjakan wang," kata Katz kepada CNBC.

Wall Street bertukar hijau, saham teknologi "melompat" pada hujung minggu Wall Street ditutup merah, saham Amazon jatuh 14%

Walau bagaimanapun, pakar strategi pasaran lain telah memberi amaran tentang kemungkinan rali dalam masa terdekat, menunjuk ke bahagian bawah baharu sebagai tanda penurunan berterusan dana.

Keith Lerner, ketua maklumat di Truist Advisory Services, berkata mood negatif yang muncul menggalakkan pelabur untuk membeli, tetapi terdapat beberapa "kekacauan" dalam perjanjian itu.

“Dalam kedudukan rendah ini, kita melihat ketakutan dalam pasaran, kerana terdapat banyak rehat. "Saya fikir kita memerlukan 'rehat' untuk kedudukan penting jangka panjang," kata Lerner.

Saham teknikal paling lemah pada bulan April, tetapi pada awal minggu ini terdapat rali besar-besaran dengan Netflix memperoleh 4.8%, Meta Platform 5.3%, Microsoft dan induk Google Alphabet lebih daripada 2%.

Wall Street hijau, saham teknologi berkembang pesat, mood kemelesetan menjadikan Wall Street merah, saham teknologi menyusut

Saham Apple dan Amazon juga menambah kurang daripada 1%, menghabiskan sebahagian besar sesi dengan warna merah. Art Kashin dari UBS berkata perdagangan antara Apple dan Amazon boleh menjadi langkah seterusnya dalam pasaran yang lebih luas.

Saham semikonduktor dan kuasa juga meningkat pada awal minggu, dengan Intel dan Chevron masing-masing naik 3.1% dan 2%. Kemeruapan pasaran bon telah memberi sumbangan positif: hasil bon Perbendaharaan AS 10 tahun telah meningkat lebih daripada 3% buat kali pertama sejak 2018.

“Peningkatan 3 peratus pastinya penting. Ia adalah tahap psikologi yang menjengkelkan pelabur tentang apa yang akan dilakukan oleh Fed," kata Matt Mulley dari Miller Tabak.

Dapatkan kemas kini harian dan berita terkini daripada Kompas.com. Jom sertai group Telegram Berita Kompas.com, cara ikut pautan https://t.me/kompascomupdate dan kemudian sertai. Anda mesti memasang aplikasi Telegram pada telefon anda terlebih dahulu.

Ceramah Pintar RHB: Kemas Kini Industri ID Automotif dan Idea Perdagangan: EMTK dan BAIK – 17 Disember 2021

Published by
Admin
Tags: teknologi

Recent Posts

Sekelumit Cinta Segitiga Dini Nurdiani Berujung Pembunuhan Berencana Detik

Jakarta - Misteri hilangnya wanita berusia 26 tahun bernama Dini Nordian berusia 26 tahun yang…

17 hours ago

Biar Gak Bosen Puasanya, Nih 7 Game Online Terbaik Di Bulan Ramadan Tahun 2022 IniSumedang.Com

INISUMEDANG.COM - Selama Ramadhan, kecuali sahur dan buka puasa bersama. Ngabubur juga merupakan waktu yang…

1 day ago

10 Drakor Terpopuler Di Minggu Ketiga April 2022, Our Blues Bertahan Di Puncak Kontan

Bizim Blues, salah satu daripada 10 drama paling popular pada minggu ketiga April 2022, mengungguli…

2 days ago

Kasus Hepatitis Akut Di Indonesia, 5 Anak Meninggal, Dan Kasus Terbanyak Di Jakarta

JAKARTA, Indonesia, hepatitis akut, 5 anak meninggal, dan kasus terbanyak di Jakarta - Indonesia merupakan…

6 days ago

Gak Di China Gak Di Indonesia, Saham Sektor Teknologi SamaSama Ambles!

Baik di China maupun di Indonesia, sektor teknologi sedang tenggelam! , Jakarta - Tekanan pada…

6 days ago

Edukasi Gaming: Kenali Tujuan Anak Dan Remaja Bermain Game Online

Transformasi dunia game terjadi dengan sangat cepat. Anak-anak kota khususnya sudah tidak asing lagi dengan…

1 week ago