Categories: teknologi

Wall Street Berakhir Hijau, Sahamsaham Teknologi “Rebound”

Published by
Admin
Share

Di Jakarta, Wall Street ditutup dalam warna hijau, saham teknologi meningkat semula. Pasaran saham AS, atau Wall Street, ditutup lebih tinggi awal minggu ini daripada waktu tempatan pada hari Isnin (05/02/2022). Pelabur mula mengabaikan perasaan negatif yang muncul pada akhir April 2022, yang membawa kepada kelemahan Wall Street.

Nasdaq Composite naik 1.63% kepada 12,536.02 mata dan S&P 500 naik 0.57% kepada 4,155.38 mata. Purata Perindustrian Dow Jones juga meningkat 84.29 mata, atau 0.26 peratus, kepada 33,061.50.

David Katz, ketua pegawai pelaburan di Matrix Asset Advisors, berkata pasaran kini amat bimbang tentang kemelesetan ekonomi dan pelabur mesti mengambil langkah untuk "membeli" saham tersebut.

"Anda boleh mendapat banyak tawaran hebat pada harga yang sangat menarik. Dari segi sejarah, ia adalah masa yang tepat untuk membelanjakan wang," kata Katz kepada CNBC.

Wall Street bertukar hijau, saham teknologi "melompat" pada hujung minggu Wall Street ditutup merah, saham Amazon jatuh 14%

Walau bagaimanapun, pakar strategi pasaran lain telah memberi amaran tentang kemungkinan rali dalam masa terdekat, menunjuk ke bahagian bawah baharu sebagai tanda penurunan berterusan dana.

Keith Lerner, ketua maklumat di Truist Advisory Services, berkata mood negatif yang muncul menggalakkan pelabur untuk membeli, tetapi terdapat beberapa "kekacauan" dalam perjanjian itu.

“Dalam kedudukan rendah ini, kita melihat ketakutan dalam pasaran, kerana terdapat banyak rehat. "Saya fikir kita memerlukan 'rehat' untuk kedudukan penting jangka panjang," kata Lerner.

Saham teknikal paling lemah pada bulan April, tetapi pada awal minggu ini terdapat rali besar-besaran dengan Netflix memperoleh 4.8%, Meta Platform 5.3%, Microsoft dan induk Google Alphabet lebih daripada 2%.

Wall Street hijau, saham teknologi berkembang pesat, mood kemelesetan menjadikan Wall Street merah, saham teknologi menyusut

Saham Apple dan Amazon juga menambah kurang daripada 1%, menghabiskan sebahagian besar sesi dengan warna merah. Art Kashin dari UBS berkata perdagangan antara Apple dan Amazon boleh menjadi langkah seterusnya dalam pasaran yang lebih luas.

Saham semikonduktor dan kuasa juga meningkat pada awal minggu, dengan Intel dan Chevron masing-masing naik 3.1% dan 2%. Kemeruapan pasaran bon telah memberi sumbangan positif: hasil bon Perbendaharaan AS 10 tahun telah meningkat lebih daripada 3% buat kali pertama sejak 2018.

“Peningkatan 3 peratus pastinya penting. Ia adalah tahap psikologi yang menjengkelkan pelabur tentang apa yang akan dilakukan oleh Fed," kata Matt Mulley dari Miller Tabak.

Dapatkan kemas kini harian dan berita terkini daripada Kompas.com. Jom sertai group Telegram Berita Kompas.com, cara ikut pautan https://t.me/kompascomupdate dan kemudian sertai. Anda mesti memasang aplikasi Telegram pada telefon anda terlebih dahulu.

Ceramah Pintar RHB: Kemas Kini Industri ID Automotif dan Idea Perdagangan: EMTK dan BAIK – 17 Disember 2021

Published by
Admin
Tags: teknologi

Recent Posts

Kemenkominfo Dukung Komunitas Di Sumatra Jadikan Hobi Menjadi Bisnis Republika Online

Padahal, keberadaan teknologi digital seperti media sosial telah membuka kemungkinan tersebut. Kementerian Komunikasi dan Informatika… Read More

6 hours ago

Mengupas Tren Anak Muda Cari Cuan Lewat Game Online |

Riset tren pendapatan anak muda menggunakan game online | Judi online sering menjadi permainan yang… Read More

22 hours ago

Kemajuan Teknologi Dorong Peningkatan Literasi Kesehatan Masyarakat ANTARA

Jakarta (Antara) - Juru bicara Kementerian Kesehatan (Cheminex) Muhammad Sahrel berharap literasi universal di bidang… Read More

2 days ago

8 Drakor Terbaru Yang Akan Tayang Di Bulan Agustus 2022, Banyak Cerita Seru! Kontan

8 drama terakhir tayang Agustus 2022, banyak cerita menarik. Kontan, serial terbaru Drakor yang akan… Read More

2 days ago

Tidak Cuma Seru, Ini 5 Pesan Bermakna Anime Spirited Away

Siapa yang tidak tahu anime ini? Speeded Away atau judul Jepangnya Sen to Chihiro no… Read More

3 days ago

Hobi Kongkow, Lali Bojo Radar Kediri

Kelakuan Mbok Ndevora kali ini benar-benar keren. Namun, dia lebih suka bergaul dengan teman-temannya. Saya… Read More

3 days ago