Categories: hobi

Cerita Phopira Sebagai Perempuan Yang Geluti Hobi “riding” ANTARA

Published by
Admin
Share

JAKARTA (ANTARA) – Phopi Ratna Agustin atau pemuzik terkenal dari Phopira berkongsi pengalaman unik memandu dan bermain ski sebagai hobi Nusantara.

Fopira ialah penyanyi Metal Tegar dan Serigala menyertai Angsa sebagai pemain dram. Pada satu ketika, beliau juga bekerja sebagai kerani di sebuah pejabat perindustrian di wilayah Bandung Barat. Dalam keadaan tergesa-gesa, Fopir sedang giat mempelajari minatnya terhadap muzik dan menunggang motosikal.

Pada penghujung tahun lalu, Fopira Royal Enfield turut mengambil bahagian dalam jelajah Bandung-Bali “Indonesia Tour 2021”. Dia juga merupakan pengguna motosikal Royal Enfield Meteor 350, yang selalu dibawanya di tempat-tempat indahnya di Indonesia apabila sentiasa membawa Fireball Yellow bersamanya.

"Terdapat banyak tempat ajaib di Indonesia di mana saya boleh menunggang basikal kegemaran saya, walaupun ke Brom, Bali dan Sumatera," kata Fopira dalam siaran rasmi pada Isnin.

Kisah Fopiri sebagai seorang wanita meluncur hobinya, bersiap untuk ke Himalaya 450 ANTARA Royal Enfield

Berjalan di dalam hutan atau di pergunungan di sekitar kediaman adalah kegemaran anda, sekurang-kurangnya untuk menikmati keindahan alam semula jadi dan membersihkan minda anda.

Menurut Fopira, kegemarannya terhadap motosikal timbul daripada tabiat bapanya yang suka menunggang batu. Dia kemudiannya mengaku lebih kerap menunggang motosikalnya di sekolah menengah kerana mempunyai lesen memandu.

"Menunggang motosikal membuatkan kami berasa bebas, dan ia memberi saya keselesaan dan membolehkan saya melakukan lebih banyak penyelidikan," katanya.

Kemahiran motor untuk Phopira boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, lelaki, perempuan, tua atau muda. Dia juga mengajak lebih ramai wanita untuk mencuba menunggang kuda terlebih dahulu.

"Percayalah, pengalaman menunggang kuda terutama sebagai hobi bersama rakan-rakan akan menjadikan kita lebih bebas, bertenaga dan berwarna-warni. Jika anda benar-benar menyukainya, walaupun anda menggunakannya, anda tidak perlu malu dan sibuk. ." Ia motosikal biasa,” katanya.

Sebagai langkah persediaan, Fopira menasihati penunggang basikal untuk memastikan mereka kuat dari segi fizikal dan mental sebelum memulakan laluan yang jauh.

Di samping itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada peralatan keselamatan dan perlindungan semasa menunggang, seperti pakaian dan pakaian pelindung yang direka khusus untuk penunggang motosikal.

Untuk keselesaan yang sempurna, Phopira menasihati penunggang untuk memilih basikal dengan tempat duduk yang selesa dan ketinggian yang betul. Salah satu sebab untuk menunggang Royal Enfield Meteor 350 Fopir adalah kerana basikal ini mempunyai kedudukan yang selesa untuk jarak jauh.

Kisah Fopiri mempersembahkan Royal Enfield All New Calssic 350 sebagai seorang wanita yang mengejar minat 122 tahun untuk PENDIDIKAN.

Kisah Fopira sebagai seorang wanita yang berdedikasi dengan hobinya "menunggang" di kalangan EIGER – Royal Enfield mempersembahkan 21 "pakaian dan peralatan kuda".

Kisah Fopira sebagai wanita yang "cepat" memenuhi hobinya di Royal Enfield, membuka pra-pesanan untuk All-New Classic 350 di Tokopedia.

Wartawan: Rizka Khaerunisa Penerbit: Alviansia Pasaribu Hak Cipta © ANTARA 2022

Published by
Admin
Tags: hobi

Recent Posts

Kapan Anime Chainsaw Man Episode 1 Tayang? Berikut Sinopsis Dan Jadwal Lengkapnya Kontan

Kapan episode pertama anime Chainsaw Man keluar? Berikut rangkuman dan jadwal lengkapnya, kapan anime Kontan… Read More

8 hours ago

Anime NieR Automata Tayang Pada Januari 2023 Merah Putih

ACARA Aniplex Online Fest akhir September 2022 - Babak baru dalam serial anime NieR Automata.… Read More

16 hours ago

Momen Usung Anies Capres Dikaitkan Duka Kanjuruhan, Ini Kata NasDem Detik

Jakarta - Dua hari setelah tragedi di Stadion Kanjuruhan Malang, berbagai pihak menyoroti pernyataan capres… Read More

1 day ago

5 Tempat Paling Angker Di Amerika, Hobi Berburu Hantu Silakan Datang! Okezone

Horor , kata yang mungkin muncul di benak, misterius dan mengganggu. Mungkin Anda pernah mendengar… Read More

2 days ago

Anime “NARUTO” Rayakan Ulang Tahun Ke20 Lewat Video Spesial ANTARA

Jakarta (ANTARA) - Tanggal 3 Oktober akan menandai 20 tahun sejak dimulainya episode pertama serial… Read More

2 days ago

3 Hobi Ini Bisa Buat Anda Miskin, Mulai Jauhi Dari Sekarang! CNBC Indonesia

JAKARTA, CNBC Indonesia - Ada beberapa hal yang Anda lakukan setiap hari tanpa disadari yang… Read More

2 days ago