Categories: hobi

Cerita Phopira Sebagai Perempuan Yang Geluti Hobi “riding” ANTARA

Share

JAKARTA (ANTARA) – Phopi Ratna Agustin atau pemuzik terkenal dari Phopira berkongsi pengalaman unik memandu dan bermain ski sebagai hobi Nusantara.

Fopira ialah penyanyi Metal Tegar dan Serigala menyertai Angsa sebagai pemain dram. Pada satu ketika, beliau juga bekerja sebagai kerani di sebuah pejabat perindustrian di wilayah Bandung Barat. Dalam keadaan tergesa-gesa, Fopir sedang giat mempelajari minatnya terhadap muzik dan menunggang motosikal.

Pada penghujung tahun lalu, Fopira Royal Enfield turut mengambil bahagian dalam jelajah Bandung-Bali “Indonesia Tour 2021”. Dia juga merupakan pengguna motosikal Royal Enfield Meteor 350, yang selalu dibawanya di tempat-tempat indahnya di Indonesia apabila sentiasa membawa Fireball Yellow bersamanya.

"Terdapat banyak tempat ajaib di Indonesia di mana saya boleh menunggang basikal kegemaran saya, walaupun ke Brom, Bali dan Sumatera," kata Fopira dalam siaran rasmi pada Isnin.

Kisah Fopiri sebagai seorang wanita meluncur hobinya, bersiap untuk ke Himalaya 450 ANTARA Royal Enfield

Berjalan di dalam hutan atau di pergunungan di sekitar kediaman adalah kegemaran anda, sekurang-kurangnya untuk menikmati keindahan alam semula jadi dan membersihkan minda anda.

Menurut Fopira, kegemarannya terhadap motosikal timbul daripada tabiat bapanya yang suka menunggang batu. Dia kemudiannya mengaku lebih kerap menunggang motosikalnya di sekolah menengah kerana mempunyai lesen memandu.

"Menunggang motosikal membuatkan kami berasa bebas, dan ia memberi saya keselesaan dan membolehkan saya melakukan lebih banyak penyelidikan," katanya.

Kemahiran motor untuk Phopira boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, lelaki, perempuan, tua atau muda. Dia juga mengajak lebih ramai wanita untuk mencuba menunggang kuda terlebih dahulu.

"Percayalah, pengalaman menunggang kuda terutama sebagai hobi bersama rakan-rakan akan menjadikan kita lebih bebas, bertenaga dan berwarna-warni. Jika anda benar-benar menyukainya, walaupun anda menggunakannya, anda tidak perlu malu dan sibuk. ." Ia motosikal biasa,” katanya.

Sebagai langkah persediaan, Fopira menasihati penunggang basikal untuk memastikan mereka kuat dari segi fizikal dan mental sebelum memulakan laluan yang jauh.

Di samping itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada peralatan keselamatan dan perlindungan semasa menunggang, seperti pakaian dan pakaian pelindung yang direka khusus untuk penunggang motosikal.

Untuk keselesaan yang sempurna, Phopira menasihati penunggang untuk memilih basikal dengan tempat duduk yang selesa dan ketinggian yang betul. Salah satu sebab untuk menunggang Royal Enfield Meteor 350 Fopir adalah kerana basikal ini mempunyai kedudukan yang selesa untuk jarak jauh.

Kisah Fopiri mempersembahkan Royal Enfield All New Calssic 350 sebagai seorang wanita yang mengejar minat 122 tahun untuk PENDIDIKAN.

Kisah Fopira sebagai seorang wanita yang berdedikasi dengan hobinya "menunggang" di kalangan EIGER – Royal Enfield mempersembahkan 21 "pakaian dan peralatan kuda".

Kisah Fopira sebagai wanita yang "cepat" memenuhi hobinya di Royal Enfield, membuka pra-pesanan untuk All-New Classic 350 di Tokopedia.

Wartawan: Rizka Khaerunisa Penerbit: Alviansia Pasaribu Hak Cipta © ANTARA 2022

Published by
Admin
Tags: hobi

Recent Posts

Sekelumit Cinta Segitiga Dini Nurdiani Berujung Pembunuhan Berencana Detik

Jakarta - Misteri hilangnya wanita berusia 26 tahun bernama Dini Nordian berusia 26 tahun yang…

19 hours ago

Biar Gak Bosen Puasanya, Nih 7 Game Online Terbaik Di Bulan Ramadan Tahun 2022 IniSumedang.Com

INISUMEDANG.COM - Selama Ramadhan, kecuali sahur dan buka puasa bersama. Ngabubur juga merupakan waktu yang…

1 day ago

10 Drakor Terpopuler Di Minggu Ketiga April 2022, Our Blues Bertahan Di Puncak Kontan

Bizim Blues, salah satu daripada 10 drama paling popular pada minggu ketiga April 2022, mengungguli…

2 days ago

Kasus Hepatitis Akut Di Indonesia, 5 Anak Meninggal, Dan Kasus Terbanyak Di Jakarta

JAKARTA, Indonesia, hepatitis akut, 5 anak meninggal, dan kasus terbanyak di Jakarta - Indonesia merupakan…

6 days ago

Gak Di China Gak Di Indonesia, Saham Sektor Teknologi SamaSama Ambles!

Baik di China maupun di Indonesia, sektor teknologi sedang tenggelam! , Jakarta - Tekanan pada…

6 days ago

Edukasi Gaming: Kenali Tujuan Anak Dan Remaja Bermain Game Online

Transformasi dunia game terjadi dengan sangat cepat. Anak-anak kota khususnya sudah tidak asing lagi dengan…

1 week ago